Titula čuvara baštine za 40 ustanova kulture

KOMISIJA za određivanje statusa ustanova kulture od nacionalnog značaja, koja je odlučivala o institucijama koje zaslužuju da ponesu ovo zvanje, upravo je završila posao. Nakon što su „pročešljali“ sve prispele predloge, procenili su da tek četrdesetak ustanova kulture zaslužuje ovaj status.

Kako saznaju „Novosti“, na njihovoj listi su naše najznačajnije nacionalne institucije: Narodni muzej, Narodno pozorište, Narodna Biblioteka Srbije, Muzej savremene umetnosti, Muzej primenjene umetnosti, Etnografski muzej, Jugoslovenska kinoteka, kao i arhivi Jugoslavije i Srbije. Na ovoj listi su i Prirodnjački muzej, Muzej istorije Jugoslavije, Istorijski muzej Srbije, Muzej nauke i tehnike, Muzej pozorišne umetnosti, Beogradska filharmonija i Zavod za proučavanje kulturnog razvitka.

Među nacionalne institucije uvršteni su i Muzej na otvorenom „Sirogojno“, Muzej naivne i marginalne umetnosti u Jagodini, Ansambl „Kolo“, Muzej „Ras“ iz Novog Pazara, Narodni muzej Čačak, Galerija Milan Konjović, Spomen-zbirka Pavla Beljanskog, Galerija „Sava Šumanović“. iz Šida, kao i Galerija „Nadežda Petrović“ iz Čačka i Univerzitetska biblioteka „Svetozar Marković“. Pored Republičkog zavoda za zaštitu spomenika kulture, status ustanove od nacionalnog značaja poneće i vojvođanski, kraljevački i niški zavodi. Status nacionalnih imaće i najvažnije vojvođanske institucije kulture, a to su Muzej pokrajine, Galerija Matice srpske, Biblioteka Matice srpske, Istorijski arhiv Novog Sada, Arhiv Vojvodine, Muzej Vojvodine, kao i Srpsko narodno pozorište.

KOSOVO I METOHIJA NA spisku ustanova kulture od nacionalnog značaja nije se našla nijedna institucija sa Kosova i Metohije. – Konkurisao je samo Muzej u Prištini i mi smo u zapisniku jasno naveli da će njihov status zavisiti od toga kako budu tekli pregovori o Kosovu i Metohiji – objasnila nam je etnolog Vesna Marjanović, član Komisije. – Ostale institucije sa KiM se nisu prijavile, pa nismo mogli o njima da odlučujemo.

– Rukovodili smo se time da ustanova može biti od nacionalnog značaja ukoliko je ostvarila programe kojima je dat poseban doprinos razvoju kulture – objasnio nam je Živorad Ajdačić, član Komisije i generalni sekretar Kulturno-prosvetne zajednice Srbije. – Posebno smo obratili pažnju na čuvare naše baštine – arhive i muzeje koji su i najzastupljeniji na spisku. Samo dva pozorišta dobila su status nacionalnih, zato što su ostala osnovale lokalne samouprave. Pozorišta čiji su osnivač gradovi nismo ni razmatrali, jer bi onda lokalna vlast mogla da upita po kom osnovu Republika preuzima osnivačka prava od njih.

Posle više od deceniju status nacionalne ustanove kulture vraćen je KPZ Srbije. O tome, naš sagovornik kaže:

– Mimo zakona i propisa KPZ Srbije je 2001. oduzet taj status nacionalne institucije. Ispravili smo tu nepravdu. KPZ ima petoro zaposlenih i to je beznačajna stavka u odnosu na to koliku funkciju ima u ovom društvu.

Status nacionalne institucije poneće i Zadužbina Ilije Milosavljevića Kolarca.

– Posle donošenja Zakona o zadužbinama i fondacijama status Kolarčeve zadužbine ostao je nejasan. Nisu je osnovali ni država, ni grad, već privatno lice – Ilija Milosavljević Kolarac. Budući da je njen opstanak doveden u pitanje, odlučili smo da je uvrstimo među ustanove od nacionalnog značaja.

Titula čuvara baštine za 40 ustanova kulture | Kultura | Novosti.rs.

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s