Маргиналије (001) / Бела Тукадруз

Запис из 1971. Оно што називамо љубављу често је неки крај. Крај који гура у уздисање. Понекад ми се чини да сваки опис тога стања, ако је тачан, мирише на тапију, тестамент, старе породичне фотографије. Или на дно каквог старог ормана, где се чувају везови, чипка, тканице, и неки дукат.
Оно што називамо љубављу је Епитаф (као и свака песма, како би рекао Елиот).
Можемо ли на такву љубав пристати? И ако се потрудимо, неће ли нас наш напор
приближити животињама. Гле, оне долазе испод врба, и ми долазимо с њима.
Оно што описујемо као живот често је Недолет-поље.
Деца анђели! Она нас воде до печених јарчића или до нашиох сеоских тетака које кроз ребра сузе….

*
Часне жене овог света, треба да избегавам.
Марија Магдалена има на хиљаде хиљада, милионе милиона својих унука, данас. Са једном сам синоћ разговарао, кратко; и она није схватила, јер није могла схватити, јер није никада размишљала на начин на који ја размишљам. Она је заплетена у трице и кучине безбројних лажи, малограђанских рачуница. Хтела је да ме сачува од погледа на њено дијаболично наличје живота последњих месеци (могао бих да напишем мирне душе и : година!) Била је одличан ђак и положила са најбољим оценама најглавније предмете бивше државне, то јест нечовечне, богоборачке вере. Зар је могла друкчија постати? Толико је пута сањала о срећи, а читавог живота је ширила несрећу. Н е само своју, него и туђу. Није рађала децу, већ чудовишта. Оно што је за њу била Љубав, може се добити у било ком куплерају. Не бацам се каменом на унуку Марије Магдалене, иако се тако чини. Не желим да је виђам више. Не кажем да је никад више нећу видети, али ћу се потрудити да је избегавам колико год могу. Јер човек треба да избегава оно што се коси са његововом Вером и Животом… То може…

(Ове белешке нашао сасвим случајно у нашој сеоској библиотеци тражећи неке наслове из седамдесетих година микнулог века. Да ли сам ја то заиста написао седамдесетих? Нема сумње, рукопис је, заиста мој.)

ЛеЗ 0006386

Advertisements

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

w

Повезивање са %s