Црњак, тј. фијаско…

Српска просвета је пала на малој матури! Испитне комбинације које се чувају као највеће благо у сефовима, под будним оком камера и надзором полиције доспеле су у јавност. Задаци су проваљени – толико о ефикасности најстрожег система заштите из којег „нема шансе” да исцуре тестови.

Не зна се ко је крив за незапамћени скандал у овдашњем образовању због којег је Републичка комисија за спровођење завршног испита и уписа у средње школе одлучила да врати више од 70.000 осмака кућама и одложи полагање теста из математике. Уместо министра просвете који је требало да извуче једну од три комбинације за тест на Првом програму РТС-а појавио се његов помоћник Зоран Костић и саопштио да је матура „проваљена”. Костић, као председник уписне комисије објавио је да су добили фотокопије једне од комбинација теста из математике и утврдили да задаци одговарају онима који је требало да се појаве на испиту. Зато је полагање одложено за среду од 12 до 14 сати.

Истим поводом медијима у Народној скупштини обратио се Жарко Обрадовић, министар просвете. Истакао је да су се под полицијским надзором штампали нови тестови из математике које ће ђаци решавати у среду.

– Резервни тест се чува под строгом тајношћу у Заводу за вредновање квалитета образовања и васпитања – нагласио је Обрадовић.

Министар не обелодањује да ли на некога сумња у вези са овим скандалом и каже да су МУП-у предати докази да је тест „проваљен” и да ће се истрагом утврдити ко је задатке украо и фалсификовао. На питање да објасни како се може побољшати систем израде, чувања, доставе испитних комбинација да се не би поновио овај дебакл, Обрадовић је констатовао да ће се то знати тек када се утврди ко су виновници.

Нашој редакцији јавило се неколико наставника српског језика са чврстим ставом да би требало оборити и тај тест.

– После теста из српског, деца, и то лошији ђаци, хвалили су се да су све урадили тачно, јер су знали која ће питања добити. То је било масовно у школама у више општина. Украсти и продавати тестове је недопустиво ругање просвети, а деца се не могу ућуткати. Жалили су се и родитељи. Нудили су им испитне комбинације из српског за 60 евра, али су мислили да је реч о превари, па нису купили… – огорчени су наставници српског.

Такве приче изгледа ништа неће променити.

– Нико није доставио доказ да је било неправилности на тесту из српског, а тврдње „рекла-казала” нису довољне да оборе испит – казао је Жарко Обрадовић….
________ Извор: Политика, видети више: Фијаско просвете на малој матури: http://www.politika.rs/rubrike/Drustvo/Odlozen-test-iz-matematike-zbog-fotokopije-testa.sr.html

ЛеЗ 0006388

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

По Шкловском

(Шк)Арт

Књижевни живот и смрт

ЗАВЕТИНЕ Press

Лист против разних саблазни

УКАЗИВАЊА

ДНЕВНИК ПИСЦА. - Портал Великих претеча - Сазвежђе З

МЕЂУПРОСТОР

dans l'espace entre, пространство между, utrymme mellan, ruang di antara , plass i mellom , espaço entre elas, spaco en inter, Zwischenraum

KOGITO KLUB - сито и решето

ПОРТАЛ ВЕЛИКИХ ПРЕТЕЧА │Портал Сазвежђе З

Српски Лист

ФЕЊЕР У ТАМИ

Најважније о Белатукадрузу (алиас М. Лукићу, 1950. - )

Дошао мечки на рупу. - Портал Сазвежђе З

КОРЊАЧА

Кључ за одкључавање зарђалих...

ПРЕПЕВИ

Портал Сазвежђе З

ПРВА СРПСКА РЕНЕСАНСА

"Сузовци", лист, (покренут у) пролеће 2007.

ТРЕЋА СРПСКА РЕНЕСАНСА

Магазин Севераца

ВРЗИНО КОЛО

Магазин ФАНИКА

КАРНЕВАЛ КРАЈ ШУМСКЕ РЕКЕ

Песме из романа Белатукадруз (М. Лукић)

ПРУГА

„железничка линија 45. упоредника“: Бордо-Лион-Милано-Загреб-Београд- Пожаревац - Мишљеновац - Кучево - прелаз преко Дунава на Ђердапу – Крајова – Одеса

САЛАШИ СЕВЕРАЦА

Капија Звижда

РЕНЕСАНСА

Српска ренесанса

ОПАЛО ЛИШЋЕ

Песме отпале из антологије "Несебичан музеј"

ПЕЛАЗГИОН

Концентрични кругови

КОЛО

ЗАВЕТИНА. Група визионара.Пријатељи

ЧАРДАКЛИЈА

Подрум Виноградара

%d bloggers like this: